
Nar bitkisi 1 - 5 m boyunda çalı yada ağaççık şeklinde çok dallı bir taca sahip bir bitkidir. İlk dönemde oluşan çanak şeklindeki çiçekler meyve bağ-lamayıp tozlanmaya yardımcı olduktan sonra dökülmekte, daha sonra oluşan çiçekler meyve bağlamaktadır. Diğer meyve türlerine göre geç çiçek açtığı ve çiçeklenme periyodu uzun olduğu için çiçeklenme döneminde oluşabilecek ilkbahar geç donlarından korunur.
Tozlanma
Büyük ölçüde böceklerle olur. Bazı narlar ise kısır çiçeklere sahiptir.
VERİM
İyi bakımlı bir ağaç 3. yılda meyveye yatmaya başlar, 4. yılda tam meyve alınabilir. Ortalama verim Akdeniz bölgesinde 37 - 70 kg arasın-dadır.
ÇEŞİTLER
Bütün bölgelere tavsiye edilen nar çeşitleri; Deve dişi, Kadı, Lefon, Misk, Zivzik, Çekirdeksiz ve Hicaz narıdır.
İKLİM İSTEKLERİ
Nar sıcak ve kurak iklim meyvesidir. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçen yörelerde yetiştiriciliği uygundur. Bitki genellikle - 10 C' ye kadar dayanır.
TOPRAK İSTEKLERİ
Nar çok değişik topraklarda yetiştirilebilmekle birlikte; yetiştiricilik için en uygun topraklar derin, tınlı, geçirgen, hafif alkali ve organik madde-ce zengin topraklardır.
DİKİM
Ilıman bölgelerde sonbahar, kışı sert geçen don olaylarının görüldüğü yerlerde Şubat-Mart aylarında dikim yapılabilir. Dikim mesafesi; 2.5mX5m-3mx4m-4mX4m-4mX4m-3mX5m aralıklarla tesis edilebilir.
Genellikle dikdörtgen dikim uygulanır. En iyisi dikimde 1 yaşlı fidanlar kullanılır. Ancak 2 yaşlı fidan-larda kullanılabilir. Dikim yapılırken fidanın çelik kısmında tırnak kalmışsa kesilir. Zayıf sürgünler alınır, uzun kökler kısaltılır. Daha önceden toprak, gübre karışımı doldurulmuş çukurdan, fidanın çelik kısmının tamamı toprak içinde kalacak kadar karışım alınır. Fidan buraya yerleştirilerek tekrar aynı toprak-gübre karışımı doldurulur. Fidan diplerindeki toprak, ayakla iyice bas-tırılır. Bir yaşlı fidanlarda söküm derinliği dikim derinliği olacak şekilde dikilir ve fidanın yanına herek çakılarak bağlanır. Fidanın çevresi çanak yapılarak bolca can suyu verilir.